Burek – en läcker maträtt

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Kärt barn har många namn, vilket gäller för den turkiska maträtten Burek, eller börek som den också kallas. Det kan sägas vara en rätt som ingår i medelhavets traditionella husmanskost. Ibland får den helt enkelt heta filodegspaj, eller krompirusa som den kallas i Bosnien om den är fylld med potatis. Besöker man något Medelhavsland, då speciellt inom det forna Jugoslavien eller Turkiet, kan man nästan vara säker på att ha möjlighet att njuta av denna läckra maträtt. Med dagens internationella matutbud kan man hitta burek i både traditionella och nyskapande varianter, men basen är den smörigt krispiga degen och en rik, kryddig, smakrik och mättande fyllning.

Vad är Burek?

Maträtten burek har anor ända ifrån 1400-talet då den serverades i det forna Jugoslavien för att därefter ha spridits till resten av Balkan och Medelhavet under det bysantinska rikets storhetstid. Burek består av en slags paj med olika varianter av fyllning. Degen i pajen kan vara filodeg, smördeg eller s.k. yufkadeg som är en lite tjockare turkisk variant.

Formen på pajen varierar, alltifrån en stor, rund dekorerad paj i en traditionell pajform, till fyrkantiga småsaker eller trekantiga, pirogliknande knyten. Vissa former förekommer i olika länder och regioner, t.ex. är snurror vanliga i bosniska burek-rätter.

Det gemensamma namnet för fyllningen i en burek är pita. Några olika exempel på fyllningar i en burek är:

  • Köttfärs, som kompletteras med hackad röd eller gul lök. Kryddningen består av t.ex. persilja, paprikapulver, salt och peppar.
  • Potatis, lök, tomatpuré, salt, peppar och mynta samt turkisk rödpeppar.
  • Fetaost och lök, ofta även med spenat, salt och peppar.

Var hittar man Burek?

Medelhavet restaurangÄr man i medelhavsregionen kan man hitta burek nästan överallt, t.ex. i snabbmatstånd på gatan. Maträtten kan serveras i många olika varianter, som ett snabbt mellanmål, en förrätt, på en buffé eller som huvudrätt kompletterad med sallad och sås gjord på turkisk yoghurt.

Man kan också laga burek själv. Då tar man filodeg eller liknande, penslar med olja och ägg och gör i ordning den fyllning man önskar till maträtten. Fyllningen sprids därefter ut över degen som sedan rullas ihop. Efter pensling med ägg, olja och eventuellt mjölk kan man strö på sesamfrön och/ eller s.k. nigellafrön (svart kummin) och grädda i ugn i 200 grader i ca 30 minuter. Som nämnts ovan kan man även göra burek i form av en traditionell rund paj. Även varianter i snurror, trekanter och fyrkanter förekommer.

Vällagad burek kan också avnjutas på restaurang, även i Sverige. Besöker man t.ex. en välsorterad italiensk restaurang i Stockholm som har ett lite bredare tema kan man hitta varianter av burek eller filodegspajer även där.

Många andra restauranger i Stockholm är inriktade på medelhavsköket och mat från Balkan. Man kan välja meze, som är smårätter från Turkiet, och då avnjuta minipajer av smördeg som en av rätterna.

Den mångsidiga rätten burek är värd att provas. Eftersom burek förekommer i många nationella varianter, former och med olika fyllningar och kryddningar går det garanterat att hitta en favorit, oavsett om man är vegetarian eller om man äter kött.