Baka påskägg nu till påsk?

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Överraska familj och vänner med egengjorda påskägg fyllda med läcker smörkräm! Dessa läckerbitar är enkla att baka och kommer garanterat att göra succé på påskbuffén. Välj ett strössel i gult eller grönt för en riktig påskkänsla! Påsken är en tid då man unnar sig lite extra, fettsugning för hakan är sådant som man får tänka på senare.

Ingredienser

10 stycken ägg
Tid: 40 min

Mördeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,25 – 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • ev. lite vatten

Smörkräm:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • karamellfärg
  • ev. smaksättning (koncentrerad saft, kakao, vaniljsocker, essenser)
  • ev. rivet citrusskal (citron, lime, apelsin)

Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • karamellfärg
  • strössel

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan är det dags att blanda ihop mördegen. Den är lätt att göra, det går nästan inte att misslyckas. Mördeg är supergott och kan användas till mycket. Om du vill kan du göra dubbel sats och spara i kylskåpet. Vira bara in den i plast, så kan du använda den nästa dag. Det är faktiskt en fördel om degen är kall, för då är den enklare att kavla ut. Mördeg går också att frysa in, då klarar den sig ett par månader. Blanda mjölet och sockret i en bunke. Skär sedan kylskåpskallt smör i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen. Använd fingrarna. Ett tips är att använda riktigt smör, du kommer att känna skillnaden. Degen ska bli lite smulig i konsistensen. Häll i äggulan (äggvitan kan du exempelvis använda till att göra maränger) och rör ihop med degen. Det ska bli en fast deg som går att kavla ut. Om degen är smulig kan du hälla i lite kallt vatten. Ta lite åt gången och prova dig fram. Kavla ut degen på mjölat bord. Ta ut äggformade kakor, det ska räcka till ungefär tjugo stycken. Använd en kakform eller något annat äggformat. Rota lite i kökslådorna så hittar du säkert nåt.

2. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt sedan kakorna svalna innan du glaserar dem. Om kakorna fortfarande är varma när du ringlar över glasyren, så kommer glasyren att smälta.

3. Nu är det dags att göra smörkräm. Vispa smöret fluffigt med elvisp, gärna i 10 minuter. Häll i florsockret lite pö om pö. Häll sist i karamellfärg och smaksättning. Det kan vara gott att ha i lite vaniljsocker. Var försiktig med karamellfärgen så att inte färgen blir för stark. Tillsätt lite vatten om du tycker att krämen är för tjock.

4. Och så glasyren. Rör ihop florsocker och vatten. Vispa med elvisp i ungefär en minut. Glasyren ska vara bli jämn och trögflytande. Häll i några droppar karamellfärg. Se upp så att det inte blir för mycket! Tips! Dela upp glasyren och färga den i olika färger. Då blir påskäggen mer färgglada och roligare.

5. Till sist har vi kommit fram till det roligaste: att montera kakorna. Ta två kakor och bred smörkräm emellan. Lägg ihop till ett ägg. Ringla sedan över glasyren. Avsluta med lite strössel. Violà – nu är påskäggen färdiga!

Receptet är inspirerat av Matilda’s recept på Baka.se, mer kan hittas här.